Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Turşu!

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Turşu!

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren Turşu!

 

Bağışıklık sistemi, canlıyı her türlü hastalık ve mikroptan koruyan vücut savunma mekanizmasıdır. Bu mekanizma ancak canlının beslenme yolu ile aldığı birçok vitamin ve mineral yolu ile sağlıklı şekilde çalışabilir. Bir canlıda, bağışıklık sistemi ne kadar güçlü olursa, vücudun hastalıklarla savaşma kabiliyeti o kadar artar.

 

Doğada bulunan birçok mineral, vitamin ve antioksidan, insanlarda bağışıklık sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasına yarar sağlar. İnsanlar, daha uzun süre sağlıklı yaşamak için, beslenme eğilimlerini bu bileşenlere göre oluştururlar. Özellikle, turşu gibi yiyeceklerde bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı bileşenler bol miktarda bulunmaktadır. 

 

Ülkemizde turşu tüketimi çok yaygındır. Özellikle kış aylarında soğuk hava ile birlikte vücut bağışıklığının da düşmesi sonucu birçok hastalık ortaya çıkmaktadır. Bu hastalıklara karşı savunma oluşturmak için bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Turşu içerisindeki antioksidan özelliği ve birçok yararlı bileşenlerle mikroplara karşı kalkan oluşturulur. Bu nedenle, mucizevi şifa deposu turşu çeşitlerini sofralardan eksik etmemek gerekir.


Turşu Çeşitleri

 

Türk sofralarının vazgeçilmez tatlarından biri olan turşular, gün içerisinde birçok öğünde severek tüketilmektedir. Sadece tane olarak yenmesinin yanı sıra turşu suyu tüketmekte oldukça lezzetli ve sağlıklıdır. 

 

Ülkemizde keyifle tüketilen birçok turşu çeşidi bulunmaktadır. Bunların arasında en çok sevilen ise salatalık turşusudur. Salatalık turşusu genelde kornişon olarak adlandırılmaktadır. 

 

Salatalık turşusunun yanı sıra; acur, biber, lahana, domates ve pancar turşusu da oldukça fazla tüketilmektedir. Özellikle bakliyat yemeklerinin yanında sıkça gördüğümüz turşu çeşitleri, yemeklerin vazgeçilmez lezzet unsurudur.


 

Turşu Çeşitlerinin Sağlığa Olumlu Etkileri!

 

Geleneksel Türk mutfağının olmazsa olmazlarından olan turşu çeşitleri, lezzetinin yanında vücuda birçok faydasıyla da öne çıkmaktadır. Turşu; lif açısından zengin bir yiyecek olduğundan dolayı, mideyi tok tutar ve kilo vermeye yardımcı olur. Bunun yanında kalp ve damar hastalıkları için de adeta ilaç gibi gelen turşu, yüksek kolesterolü önler ve kan şekerini düşürür. Bunun yanında turşu tüketmek, kabızlığı önleyerek sindirime yardımcı olur.. 

 

Bağışıklık sisteminin yapı taşlarından olan turşu, kış aylarında ortaya çıkan soğuk algınlığı, nezle gibi hastalıklarla savaşır. Vücut direncini yükseltir ve enerji verir. 


 

Turşu Çeşitlerinin Faydaları 

 

Çeşitli meyve ve sebzelerin, salamura denilen asitli ve tuzlu suda bekletilerek uzun süre saklanabilecek hale getirilmesiyle oluşan turşular, sağlığa sayısız faydasıyla da bilinmektedir. Sonbahar aylarında kurulmaya başlanan turşu çeşitleri, kış aylarına kadar tüketime hazır hale gelmektedir. Özellikle A ve K vitaminlerini içeriğinde bol miktarda bulunduran turşu çeşitleri, probiyotik adı verilen iyi bakterilerle doludur.

İlginizi Çekebilir: Ev Yapımı Turşu ve Faydaları 

  • Turşularda bulunan probiyotik, bağırsak hareketlerini düzenleyerek sağlıklı bir sindirim sağlar.
  • Kan pıhtılaşmasını önler
  • Kalp ve damar hastalıklarına iyi gelir.
  • Kemik ve ilikleri güçlendirir.
  • Metabolizmayı hızlandırarak yağ yakımı sağlar.
  • Göz sağlığına olumlu etki yaparak , göz hastalıklarını önler.
  • Hamile kadınların, özellikle hamileliklerinin ilk dönemlerinde karşılaştıkları mide bulantısını önler.
  • Sporcularda, kas kramplarının süresini azaltır.
  • Vücudun hızlı su kaybını çok kısa sürede telafi eder.
  • Kan şekerini dengeler.
  • İçerisinde bulunan zengin antioksidanlar ile, kansere karşı büyük oranda savaşır.

 

 

Turşu Çeşitleri ve Besin Değerleri

 

Ülkemizde birçok meyve ve sebzeden turşu yapılabilmektedir. Özellikle bakliyat yemekleri yanında severek tüketilen turşu çeşitleri, tam bir probiyotik kaynağı olarak nitelendirilmektedir. Kalori bakımından da oldukça düşük değerlere sahip olan şifa deposu yiyecekler, her türlü diyet listesine eklenebilecek konumdadır. 

 

Turşu çeşitleri, yapım aşamasındaki yoğun tuz ve asit içeriğinden dolayı, dengeli olarak tüketilmelidir. Haftada 2-3 gün belirli bir miktarda tüketilirse, içerisindeki bol besin değeri sayesinde, sağlıklı ve uzun yaşamaya çok büyük etkisi olur. Turşu çeşitlerinin besin değerlerine değinecek olursak;

 
  • 100 gram salatalık turşusunda 7 kcal kalori, 0,9 gr karbonhidrat, 0,3 gr protein, 0,1 yağ, 
 
  • 100 gram biber turşusunda; 24 kcal kalori, 2,0 gr karbonhidrat, 0,7 gr protein, 0 yağ,
 
  • 100 gram lahana turşusunda; 17 kcal kalori, 1,9 gr karbonhidrat, 0,6 gr protein, 0,1 yağ,
 
  • 100 gram pancar turşusunda; 44 kcal kalori, 8,0 gr karbonhidrat, 1,2 protein, 0,5 gr yağ bulunmaktadır.

 

Trakyadan Getir ekibi olarak bu yazımızda tüm detaylarıyla bağışıklık sistemini güçlendiren turşu, turşu çeşitleri, turşu çeşitlerinin sağlığa olumlu etkileri, turşu çeşitlerinin faydaları ve turşu çeşitleri ve besin değerleri gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha detaylı bilgi alabilmek ya da farklı ürün seçenekleri için sayfamıza göz atabilirsiniz.


 
Etiketler: turşu, turşu çeşitler, turşu faydaları, turşu suyu, turşu çeşitleri
Mart 03, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR