Et Ürünleri ve Faydaları

Et Ürünleri ve Faydaları

Et Ürünleri ve Faydaları

 

Et ve et ürünleri; protein, B12 vitamini ve demir gibi birçok faydalı besin bileşeni içermesinden dolayı, tüm yaşta insanlar için temel besin kaynağı olmuştur. Tarih öncesi çağlarda bile, yemek için hiçbir şey bulamayan insanlar, avlanma yöntemiyle hayvanlardan elde ettikleri et ile hayatlarını sürdürmüşlerdir. İlk zamanlarda çiğ olarak tükettikleri etleri, ateşin de bulunmasıyla pişirerek tüketmeyi öğrenmişlerdir. Tarih boyunca insanların gelişimine çok büyük katkısı olan et ile birlikte, insanlar kilo almış, boyları uzamış ve fizik olarak daha da güçlenilmiştir.

 

Et tanımı; tam olarak yenilebilen hayvanların kas ve yağ dokularına verilen isimdir. Hayvanın kas dokusundaki kas lifleri etin rengini vermektedir. Kas hücrelerine enerji sağlamakla yükümlü olan miyoglobin proteini hücre içerisinde ne kadar çoksa, et o kadar koyu kırmızı bir hal alır.

 

Et ürünleri özellikle bebekler, gelişme çağındaki çocuklar ve gençler tarafından düzenli ve sıkça tüketilmelidir. Başta protein olmak üzere, B vitaminleri ve demir bileşenlerine sahip olan et ve et ürünleri, besin içeriği açısından oldukça zengindir. 

Et ve Et Ürünleri Nelerdir?

 

Sağlıklı bir yaşam için gereken birçok besin içeriğini bünyesinde bulunduran et ve et ürünleri, elde edilen hayvanın bölümüne ve hazırlama şekline göre birçok seçenekte üretilmektedir. Başlıca et ürünlerini; sucuk, kavurma, pastırma ve kuru et olarak belirtebiliriz.  

 

*Trakyadan Getir Et ve Et Ürünleri için: Tıklayınız!

 

Ülkemizde de kahvaltı sofralarının baş tacı olan sucuk, en çok tüketilen et ürünleri arasındadır. Kurutulmuş bağırsak içerisine baharat ve et kıyması doldurularak hazırlanmaktadır. Fermente ve ısıl işlem görmüş şekilde üretilmektedir. Pastırma için hazırlanan sığır etlerinden kalan küçük kısımlardan üretimi yapılmaktadır.Raf ömrü oldukça uzundur. 

 

Kurban bayramlarının geleneksel yemeği olan kavurma, çok lezzetli ve faydalı bir et ürünüdür. Kurban bayramı dışında da bu eşsiz lezzeti tatmak isteyen et tutkunları, paket kavurma ürünlerini de tercih edebilirler. Tamamen doğal yollardan üretilen bu et ürünleri, sinirleri alınmış dana etinin yağda kavrulması ile üretilmektedir. Pişirilmesinde sadece et ve tuz kullanılır. Pişirilmiş bir ürün olduğundan dolayı hazırlanması çok kolaydır.

 

Pastırma, tüm öğünlerde pişirilerek ya da çiğ olarak da tüketilebilen et ürünleridir. Pastırmanın, tuzlama ve kurutma olmak üzere iki üretim aşaması bulunmaktadır., Türk mutfağının en değerli et ürünleri arasındadır. Hazırlanması oldukça zahmetli olan bu et ürünleri, birçok yemeğe de lezzet katmaktadır.

Et ve Et Ürünleri Tüketmenin Faydaları Nelerdir?

 

Et ve et ürünleri, içeriğindeki birçok besin bileşeni ile çok besleyici ve sağlıklı ürünlerdir. B vitaminleri, çinko, demir ve protein zengin olan bu besinler, her öğünde tüketilebilir. 

 

Düzenli olarak et ve et ürünleri tüketmek, insan sağlığı için oldukça faydalıdır. Bu faydalardan bahsedecek olursak;

 
  • Özellikle bebek ve çocukların beden gelişimini ve ruh sağlığını destekler.
  • Kas yapısını güçlendirir.
  • Kansızlığı önler.
  • Beyin için faydalı bileşenler içerir.
  • Cilt sağlığı için onarıcı etkiye sahiptir.
  • Enerji verir. 
  • Kemik hastalıklarını önler ve onarır.
 

Daha birçok faydası ile zengin besin değerlerine sahip et ve et ürünlerini, en doğal ve katkısız yöntemlerle üretilmiş olarak satın alıp tüketmek oldukça önemlidir.

Et ve Et Ürünleri Nasıl Saklanmalıdır?

 

Et ve et ürünlerini saklama yöntemleri oldukça önemlidir. Etin uzun süre tazeliğini bozmadan kullanılabilmesi için, derin dondurucularda saklanması gerekmektedir. Buzdolabında saklanan kuzu eti dördüncü, dana eti ise ikinci günden itibaren mikroorganizma oluşumuna müsait hale gelir. 

 

Taze etten kıyma çekilmiş ise, çok fazla bekletilmeden kısa süre içerisinde tüketilmelidir. bekleme süresi 4-5 saati geçmemelidir.

 

Kemikli etlerin saklanmasında ise parçaların büyüklüğü oldukça önemlidir. Büyük parçalar kesilerek küçültmeli ve o şekilde dondurucuya yerleştirilmelidir. Kemikli etin parçaları ne kadar küçükse, saklanabilme ömrü de o kadar uzun olmaktadır.

 

Pişirilmiş etlerin çok fazla saklama ömrü yoktur. Buzdolabında dahil olsa bile, en fazla 2 gün içerisinde tüketilmelidir.

 

Trakyadan Getir ekibi olarak bu yazımızda et ürünleri ve faydaları nelerdir, et ve et ürünleri nelerdir, et ve et ürünleri tüketmenin faydaları nelerdir, et ve et ürünleri nasıl saklanmalıdır gibi sorulara cevap vermeye çalıştık. Umarız faydalı olmuştur. Daha detaylı bilgi alabilmek ya da farklı ürün seçenekleri içini sayfamıza göz atabilirsiniz.


 
Etiketler: et, et ürünleri, şarküteri, et faydaları, sucuk, kavurma, pastırma, kuru et
Mart 16, 2021
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR