Peynir Çeşitler Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Geleneksel Türk mutfağının vazgeçilmezi olan peynir, zengin ürün çeşidiyle ve doğallık kokan lezzetiyle yüzyıllardır sofralarımızı şenlendirmektedir.
Peynirin tarihi tam olarak bilinmemekle birlikte M.Ö 8000’li yıllara dayandığı düşünülmektedir. İlk olarak sütün tesadüf olarak ekşitilmesi ile ortaya çıkan peynir, zamanla sütün bilinçli olarak ekşitilmesi ile birçok medeniyete yayılmış ve tüketilmeye başlanmıştır.
İlk çağlarda keçiler ve koyunlardan elde edilen süt çok fazla mineral ve protein içermekteydi. Fakat sütün çok fazla laktoz içermesinden dolayı sindirimi de zor olduğu için, sütün peynir olarak tüketimine daha çok önem verildi. Peynir, sütün bütün yararlarını sağlayarak az laktoz içerdiği için daha çok tüketilmekteydi.
Özellikle kahvaltı sofralarından eksik etmediğimiz peynir çeşitleri, bol protein, kalsiyum ve yağ içermektedir. Bununla birlikte;
- Kemik gelişimine katkıda bulunur. Özellikle çocuklarda iskelet yapısını güçlendirir.
- Hafızayı güçlendirmede önemli bir paya sahiptir.
- Zeka gelişime fayda sağlar.
- Sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasını sağlar.
- Enerji verir.
- Görme zayıflığına karşı etkilidir.
Daha birçok faydasıyla her öğünde tüketilebilecek bu mucizevi besin, birçok çeşidiyle sofralarımıza sağlık ve lezzet katmaktadır. Hadi gelin, ülkemizin en güzel yörelerinden, en doğal peynir çeşitlerini hep beraber inceleyelim;
Trakyadan Getir Peynir Fiyatları İçin Tıklayabilirsiniz
Ezine Paçal Peyniri
İnek, koyun ve keçi sütlerinden belirli miktarda karıştırılarak elde edilen bu peynir, Çanakkale yöresine özgüdür. İsmini de Çanakkale'ye bağlı Ezine ilçesinden almaktadır. Ezine peyniri üretiminde kullanılan sütler bu bölgede yetiştirilmiş olan Holstein türü ineklerden, Sakız, Tahirova türü koyunlardan ve Karakeçi türü keçilerden elde edilmektedir. Bu peynirler mart ayından Ağustos aylarına kadar toplanan sütlerle üretilmektedir.
Tam yağlı olarak üretilen bu peynir, tercihe göre 8 ay ve üzeri olgunlaştırılarak elde edilmektedir. Sarı ve beyaz renklere sahip bu peynirin, gözenekleri küçüktür ve sert yapıdadır.
Ezine peynirin besin değerlerinden bahsedecek olursak; 100 gramında yaklaşık olarak 18,9 gram protein bulunmaktadır. Bununla birlikte, 100 gram ezine paçal peyniri yaklaşık 300 kaloridir.
Ezine paçal peynirini sade tüketim dışında poğça ve böreklerinizde de tercih edebilirsiniz. Yapısı gereği birçok alanda kullanılabilen bu peynirler, özellikle meze, salata, hamur işi ve omlet tariflerinize lezzet ve sağlık katacaktır.
Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisiyle bilinen bu peynir, diş ve kemik gelişimine de oldukça faydalıdır. Bol kalsiyum içermekte olup, iştah açıcı özelliktedir. Birçok kanser türünü de önlediği bilinmektedir.
İlginizi Çekebilir: Ezine Paçal Peyniri
Kırklareli Keçi Peyniri
Keçi sütünden peynir üretiminin tarihi 2500-3000 sene öncesine dayanmaktadır. Fakirin ineği olarak da adlandırılan keçiler, son zamanlarda sütüyle ve peyniriyle oldukça popüler hale gelmiştir. Özellikle inek sütünün birçok alerjen maddeye sahip olmasıyla birlikte, birçok gelişmiş ülkede keçi sütü ve peyniri üretilmeye ve tüketilmeye başlanmıştır. Ülkemiz, keçi sütü ve peyniri üretiminde dünya ikincisi konumundadır.
Kırklarelinin en doğal ve katkısız sütlerinden elde edilen Kırklareli keçi peyniri, yörenin en lezzetli peynirleri arasındadır. Bölgenin en verimli otlakları ile beslenen keçilerin sütleri özenle toplanarak üretime geçilerek, en doğal yöntemler aracılığıyla elde edilen Kırklareli keçi peynirleri, hiçbir besin değerini kaybetmeden katkısız olarak sofralarınıza sunulur.
Özellikle besin değerleri açısından anne sütüne benzerliğiyle büyük dikkat çeken bu şifa deposu peynirler, inek sütüne göre %7 daha az laktoz içermektedir. Bu sebepten dolayı keçi peynirleri, inek peynirlerine göre daha kolay sindirilme özelliği taşır.
Et ve balık tüketemeyen kişiler için bir kurtarıcı niteliğinde olan keçi peynirleri bol miktarda A,B ve D vitaminleri içerir. Besin değeri açısından; 100 gram keçi peyniri içerisinde, 17,86 gr protein, 19,64 gr yağ ve yaklaşık 280 kalori bulunmaktadır.
Kırklareli keçi peyniri, probiyotik faydalı bakterilere sahiptir ve günde iki porsiyon tüketilirse günlük kalsiyum miktarının %30 u karşılanmış olur. Sağlıklı bir diş yapısı sağlar. Vücudun kötü huylu tümörlerle savaşmasına katkı sağlar. Varisi tedavi edici özellik taşır.
İlginizi Çekebilir: Kırklareli Keçi Peyniri
Kırklareli İnek Peyniri
Her yörenin olduğu gibi Kırklareli’nin de kendine özgü bir mutfağı vardır. Nesillerdir süregelen bu mutfağın en önemli besinlerinden birisi de peynirdir. Kırklareli iklimi ve coğrafi koşulları sebebiyle hayvan yetiştirmeye çok uygun bir bölgedir. Bununla birlikte trakya bölgesinde hayvan hastalıklarının çok nadir olmasından da kaynaklı, yörede yaşayan mandıra sahipleri ve çiftçiler, peynir üretimine çok önem vermişlerdir. Eskiden beri kullanılan doğal şirden mayası da peynire oldukça lezzet katmaktadır. Kırklareli peynirlerinin bu kadar özgün ve doğal olmasının bir sebebi de bu mayadır.
Kırklarelinin en meşhur peynir çeşitlerinden birisi de inek peyniridir. Trakyanın Meriç, Tunca, Ergene gibi suları sayesinde yörede birçok verimli ot ve kekik bulunmaktadır. Bu bitkilerle beslenen ineklerden elde edilen süt ile üretilen kırklareli inek peyniri, doğallığını ve lezzetini bu bitki örtüsüne borçludur. Hiçbir katkı madde kullanılmadan ve üretiminde sadece su,tuz ve şirden mayası kullanılan inek peynirlerinin kendine has kokusu ve rengi vardır. Kırklareli inek peyniri, üretildikten sonra en az 6 ay buzhanelerde bekletilerek tüketilecek olgunluğa ulaşır.
İnek peynirinin birçok faydası bulunmaktadır;
- Birçok peynir ürünü gibi çocukların vücut ve beyin gelişimine katkı sağlar
- Diş çürümelerine karşı etkilidir.
- Diyabet hastalarının tüketimine uygundur.
- Laktoz intoleransı olan kişiler rahatlıkla tüketebilir.
- Bol miktarda B vitamini içerir.
100 gram inek peynirinde; 17,5 gram protein, 25,5 gram yağ ve yaklaşık 300 kalori bulunmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Kırklareli İnek Peyniri
Bitlis Tulum Peyniri
Eski zamanlarda sütün çabuk ekşimesi sorunundan dolayı üretilen peynirler, günümüzde tamamen tadı ve besleyici özelliklerinden dolayı üretilmektedir. Dünya üzerinde birçok ülkenin kendi yörelerine ait peynir çeşitleri bulunmaktadır.
Türkiye’de tulum peyniri, lezzetiyle gelenekselleşmiş bir peynir türüdür. Ülkemizin birçok yöresinde modern süt tesisleri olmadığı için, birçok köy ve kasabada peynir üretimi, buranın mütevazi aile işletmeleri tarafından yapılmaktadır. Son yıllardaki teknolojik gelişmelerle birlikte, bu işletmeler de modernleşmeye başlamıştır.
Bitlis tulum peyniri, Bitlis ve çevresindeki mandıralar tarafından nisan-haziran ve temmuz ağustos olmak üzere, yıl içerisinde toplamda iki dönemde üretilmektedir. Bitlis tulum peynirinin üretiminde genellikle koyun ve keçi sütü kullanılmaktadır. İnek sütü kullanımı oldukça azdır.
Tulum peyniri üretiminde; sağılan ve süzülen süt, genellikle 30-40 dereceye kadar ısıtılarak mayalanır. Mayalamadan 2-3 saat sonra süzme bezi ve poşetler yardımıyla yaklaşık 5-6 gün dinlendirilip tamamen sudan arınması beklenir. Daha sonra ufalanma işlemi yapılan peynir yaklaşık %4 kaya tuzuyla karıştırılarak çuvallara doldurulup gün aşırı beklemeye alınır. Nisan- Haziran dönemindeki sütlerden üretilen peynirler 8-10 gün, Temmuz-Ağustos döneminde üretilenler ise 5-6 gün bekletilir. Bitlis tulum peyniri, tam olgunlaşma süresi 3-5 aydır.
Bitlis tulum peynirinin özgün lezzetinin sebeplerinden biri de pomza ocaklarında gömülüp olgunlaştırılmasıdır. Eskiden daha çok küplerde saklanarak olgunlaştırılan tulum peynirleri, günümüzde daha çok plastik bidonlarda saklanmaktadır.
Oldukça zengin besin değerlerine sahip Bitlis tulum peyniri, 100 gram tüketildiğinde günlük protein ihtiyacının %50-60 ını karşılamaktadır. İçerisindeki tuz miktarının da oldukça düşük olması sebebiyle, birçok kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olmaktadır.
İlginizi Çekebilir: Bitlis Tulum Peyniri
Edirne Taze Kaşar Peyniri
Türk mutfak kültüründe peynir çok önemli bir yere sahiptir. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında olan peynirsiz bir türk kahvaltısı düşünülemez. Bu sebepten dolayı ülkemizde birçok yörede peynir üretimi geleneksel bir hal almıştır.
Kaşar peyniri;inek, koyun ve keçi sütlerinden elde edilmektedir. Hafif sarımsı bir renge sahip olan bu peynir çeşidi, özellikle sıcak ve soğuk sandviçlerde, hamur işlerinde ve makarnalarda bolca kullanılmaktadır. Kaşar peyniri, ülkemizde en çok tüketilen peynirler arasındadır.
Edirne taze kaşar peyniri, trakya bölgesinin coğrafi koşulları ve iklimi dolayısıyla en lezzetli ve besleyici peynirlerinden birisidir. Bölgedeki birçok besi hayvanının doğal otlanması ile lezzetine lezzet katan bu kaşar peyniri, ülkemizde en çok tercih edilen kaşar peynirleri arasındadır.
Taze Kaşar, kalsiyum ve çinko kaynağıdır. Ağız ve diş sağlığına faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve enerji verir.
İlginizi Çekebilir: Edirne Taze Kaşar Peyniri
İzmir Tulum Peyniri
Ülkemizin en lezzetli ve meşhur peynirlerinden biri olan İzmir Tulum peyniri, Bergama tulum peyniri olarak da adlandırılır. İlk olarak Bergama ilçesinin birkaç yöresinde üretilmeye başlanmış, daha sonra İzmir’in birçok semtine yayılmıştır.
Sadece koyun sütünden üretilen İzmir tulum peynirleri, hayvan postu içerisinde saklanarak yapılmaktadır. Mayalanan süt, süzülerek bir gece dinlendirilir. Elde edilen peynir, sudan tamamen arındırılmak için süzülür. İçerisine tuz karıştırılarak ağzı dikili çuvallara basılır.
Yaklaşık on gün sonra da hazırlanan hayvan postlarına ya da bidonlara doldurularak olgunlaşmaya bırakılır.
Bol protein deposu olarak da bilinen İzmir tulum peynirleri; meze, sos, salata, hamur işleri ve tatlı yapımında kullanılabilir. Sağlıklı bir besin olması ve yemeklere kattığı lezzet ile türk mutfağının olmazsa olmaz peynirleri arasındadır.
İlginizi Çekebilir: İzmir Tulum Peyniri
Kırklareli Paçal Peyniri
Paçal peyniri, inek, koyun ve keçi sütlerinin belirli miktarlarda karıştırılmasıyla elde edilen peynirdir. Özellikle Trakya bölgesinin doğal besili hayvanlarından elde edilen sütlerle üretilen kırklareli paçal peyniri, besin değeri yüksek çok lezzetli bir peynir çeşididir.
Doğal ve katkısız olarak üretilen bu peynirler, şirden mayasının da kattığı lezzet ile sadece trakya bölgesinde değil, bütün Türkiye’de severek tüketilmektedir. Kırklareli paçal peyniri, kahvaltı, salata ve hamur işlerinde de rahatlıkla kullanılabilir.
Üretim aşamasında; üç çeşit besi hayvanın sütü, 70 derece kaynatıldıktan sonra, 35-40 dereceye geldiğinde şirden ile mayalanır. Elde edilen peynirin, peynir altı suyu süzülerek, salamura tuz ile karıştırılır. Daha sonra tuzunu çeken peynir, tenekelere doldurularak olgunlaşmaya bırakılır. Gerekli olgunlaşma sağlandıktan sonra tüketime hazır hale gelir.
Kırklareli paçal peyniri, içerdiği yüksek kalsiyum ve protein değerleriyle, özellikle çocuk ve hamile kadınların tüketimine çok uygundur. Diş ve kemik gelişimine birçok faydası bulunan bu peynir çeşidi, kolay sindirim özelliğinden dolayı da sofraların vazgeçilmezidir.
İlginizi Çekebilir: Kırklareli Paçal Peyniri
Edirne Eski Kaşar Peyniri
Kaşar peyniri genel olarak, İnek, koyun ve keçi sütünden yapılmış sarı renkte ve sert bir peynirdir. Taze kaşar yapımından sonra en az 12 ay soğuk depolarda dinlendirilerek eski kaşar elde edilmektedir.
Edirne eski kaşar peynirleri, Trakya’da Yıldız Dağları’nın etekleriyle birlikte Meriç ve Tunca nehirleri çevresindeki doğal bitkilerle beslenen hayvanların sütünden elde edilmektedir. Bu peynirin kendine has kokusu ve tadı da buradan gelmektedir.
Doğal antibiyotik olarak da adlandırılan eski kaşar; kalsiyum, fosfor, çinko ve birçok vitamini içerisinde bulundurmaktadır. Enerji deposu olarak da bilinen eski kaşar peynirleri; sandviç ve makarnalarda sıkça tercih edilmektedir.
İlginizi Çekebilir: Edirne Eski Kaşar Peyniri
Trakyadan Getir ekibi olarak bu yazımızda tüm detaylarıyla ezine paçal peyniri, kırklareli keçi peyniri, kırklareli inek peyniri, bitlis tulum peyniri, edirne taze kaşar peyniri, izmir tulum peyniri, kırklareli paçal peyniri ve edirne eski kaşar peyniri gibi peynir çeşitlerimizden bahsettik. Umarız faydalı olmuştur. Daha detaylı bilgi alabilmek ya da farklı ürün seçenekleri içini sayfamıza göz atabilirsiniz.