Dünya’nın birçok bölgesinde (Balkanlar, Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu, Asya, Rusya, son zamanlarda da İngiltere ve Amerika’da) bilinen ve yaygınlaşan tahin helvası, bu ülkelerde “Türk balı”, “Türk tatlısı”, “Türk helvası” diye tanıtılmaktadır.
_______________
Türk Gıda Kodeksi´ne (Teblig 2008/6) göre, şeker, içme suyu ve sitrik asit veya tartarik asit ile gerektiğinde yenilebilir glikoz şurubu katıldıktan sonra pişirilerek elde edilen şeker şurubunun ağdalaştırılıp çöven ekstraktı (Radix saponariae Albae sive L.) ve/veya modifiye proteinler ile beyazlaştırıldıktan sonra tekniğine uygun olarak tahin ile karıştırılıp yoğrulması ve gerektiğinde çeşni maddeleri ilavesi ile tekniğine uygun olarak hazırlanan katı, homojen ince lifli yapıda ürüne helva denir.
_______________
Daha çok kış aylarından tüketilmekte olan tahin, soğuk algınlığı, grip gibi kış hastalıklarını önler. Vücut direncini arttırarak bu hastalıklara yakalanma riskini azaltmaktadır. Ayrıca hastalık döneminin da daha hızlı ve etkin bir şekilde atlatılmasına da yardımcı olmaktadır. Vücuda enerji vermekte olan tahin pekmez ile birlikte tüketildiği görülmektedir. Tahin ve pekmez bir arada kış aylarında hastalıklara karşı bir siper görevi görmektedir. Tahin yine mezelerde ve bazı yemeklerde sos olarak da kullanılmaktadır. Antioksidan özelliği sayesinde kansere karşı vücut direncini arttırır. Hücre yapısını koruyucu özelliği sayesinde de kanserli hücreler ile aktif bir şekilde savaşır. Hammaddesi olan susamda bulunan kalsiyum ile yararlı yağlar kemiklerin korunmasına yardımcı olur. Sindirim sisteminin daha aktif çalışmasını sağlayarak kabızlığın giderilmesinde etkilidir. Zengin miktarda ki kalsiyum içeriği kemiklerin güçlenmesine ve kemik erimesine karşı kemiklerin daha dayanıklı olmasına yardımcı olur. Gelişme çağında ki çocukların kemik gelişiminin sağlıklı olması için kalsiyum ihtiva eden besin maddelerinin tüketilmesine büyük özen gösterilmesi gerekmektedir. Tahinde çocukların kemiklerinin korunması ve sağlıklı olarak gelişmesini sağlaması nedeni ile uzman hekimler tarafından düzenli olarak çocuklara yedirilmesi önerilmektedir. Yine tahin enerji deposu olmasından ötürü okul çağında ki çocukların vücut direncini ve enerjisini arttırır.
_______________
Susamın değişik işlemlere tutulması ve ezilmesi sureti ile tahin elde edilmektedir. Daha çok kış aylarında vücudu soğuk algınlığı, grip gibi rahatsızlıklardan korunmak için çoğunlukla tüketilmektedir. E, C ve B vitaminleri içermektedir. Hücre yapısının dostu olarak adlandırılan tahin ya da diğer bir adı ile tahan hücrenin yapısını korumaktadır. Ana maddesi olan susam sıcak iklim koşullarında yetişmektedir. Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde ve yaz kış sıcaklık farkının fazla olmadığı yerlerde kendisine yaşam şansı bulmaktadır. Susam yağ ve protein açısından çok zengin bir besin maddesidir. Tahin uygun ortamda saklanması durumunda bozulmadan uzun süre muhafaza edilebilmektedir. Fosfor, kalsiyum, demir ile B1 vitamini ve lif kaynağıdır.
Afiyet olsun...
Helvamızda glikoz şurubu ve emilgatör yoktur. Bu nedenle yağlanma görülebilir. Tahinin kendi yağıdır (susam yağı).
Buzdolabında kapağı kapalı muhafaza edilmesini öneririz.